13 Eylül 2011 Salı

Fenerbahçe - 2011-2012 Sezonu


Takım ilk defa transfer dönemini erken kapatıp iyi bir hazırlık döneminin ardından hem lige hem Şampiyonlar ligine iyi bir başlangıç yapıcak seviyedeydi. Önce şike soruşturması nedeni ile transfer hamleleri durduruldu ardından Uefa'nın, Tff eliyle bizi Şampiyonlar Ligi'nin dışına itmesiyle, kulüp maddi sıkıntı içerisine girdi. Emenike ile başlayan süreç, Lugano, Santos ve son olarak Niang'ın gidişi ile zirve yaptı. Sezer, Serdar Kesimal, Orhan Şam ile tamamlanan yerli transferine gidenlerin yerine Ziegler ve Yobo kiralık olarak, Henri Bienvenu ise bonservisi alınarak dahil edildi ve transfer sezonu kapandı. Şampiyonlar Ligi'ne katılım durumunda alınacak üst düzey bir orta saha ile forvet transferi iptal oldu. Bilica ve Baroni'nin gitmesi beklenirken onlarda takımda tutuldu. 
KALE
Kalemizde pek sıkıntılı bir durum yok. Süper Lig'in en iyi kalecisi olan Volkan Demirel kadroda. Mert Günok onun iyi bir alternatifi olarak ikinci sirada.Fenerbahçe'ye gelmeden önce benim çok beğendiğim Serkan Kırıntılı özellikle kupadaki Buca maçı performansı sonrası iyice gözden düştü ve 3. sırada yer alıyor. Geçen sezon Kayserispor'da kiralık olarak oynayan Volkan Babacan Manisaspor'a, bir diğer genç kalecimiz Mahmut Ertuğrul Taşkıran ise Samsunspor'a tecrübe kazanmaları için kiralandı.

DEFANS
Lugano ve Santos takımda tutulsa yeni yapılan Serdar Kesimal transferi ve Yobo'nun yeniden kiralanmasına ek olarak sağ beke Orhan Şam transferi ve Bekir'i de işin içine kattığımızda Türkiye standartlarının çok üstünde bir defans hattına kavuşacaktık. Lugano ve Santos'un takımdan ayrılması neticesinde defans hattımız biraz geriledi ama takımın sadece lig ve kupada mücadele edeceğini düşündüğümüzde bu kadro bile fazlası ile yeterli. Ben Ziegler haricinde sol bek orijinli bir oyuncu görmeme rağmen Caner ve Ugur'u kullanarak bu sezon geçirilicek. Burda en büyük avantajımız Ziegler'in Sampdoria'da geçirdiği 2 sezonda 30 maç üzerini sezon başına görmesi. Sağ bek ve stoper ise Türkiye liginin çok üzerinde bir rotasyona sahip. Okan Alkan'ın tecrübe kazanması amacıyla Kayserispor'a kiralandığını da ekleyelim.

ORTA SAHA
Sezon öncesi bazı hazırlık maçlarında Aykut Kocaman üçlü orta sahayı denedi ve Mehmet Topuz'u burada kullandı. Orta alan tercihlerinde geniş bir oyuncu havuzu var. Emre, Cristian, Selçuk ve Gökay'a ek olarak Mehmet Topuz ve Sezer dahi bu bölgede değerlendirilebilir. Orta sahanın ortasında  yaşanan bu bolluğa kanatlarıda ekleyebiliriz. Stoch, Dia, Özer, Uğur, Caner, Mehmet Topuz kanatlarda kullanabileceğimiz oyuncular. Yine sezon öncesinde oynadığımız maçlarda sağ bekte Orhan Şam'ı kullanıp sağ açık mevkisinde Gökhan Gönül'ün ofansif gücünden yararlanma yoluna gidildi. Oyuncularımızın birden fazla mevkide oynaması sebebi ile orta saha en rahat olduğumuz alan. Takımın topa sahip olma ve bunu kullanma açısından sorun yaşayacağını sanmıyorum.

FORVET
Geçen sezon kadrosunda forvet bolluğu yaşayan Fenerbahçe için bu sene aynı şeyi söylemek zor. Gökhan Ünal, Guiza ve Niang takımdan ayrıldılar. Emenike formayı giyemeden gitti ve elde Semih Şentürk haricinde bir forvet kalmadı. Transferin son gününde Henri Bienvenu kadroya dahil edildi ve forvet sayımız ikiye yükseldi. Semih'in ilk defa birinci tercih haline geldiği bir sezonu yaşayacağımızı söyleyebiliriz. Henri genç ve atletik bir oyuncu, aynı zamanda fiziğine göre ince bileklere de sahip. Alex ve takımla olan uyumu arttığında daha faydalı olucaktır. Niang örneğinde olduğu gibi sol kanatta zaman zaman taktiksel anlamda değerlendirilmesi de ihtimal dahilinde. Tek forvet oynadığımız için Semih ve Henri'ye ek olarak genç yetenek Berk Elitez'in değerlendirilebileceği bir sezon yaşayacagız. Gökay ve geçen sezon Okan gibi onuda bu sezon bazı maçlarda  sahada görebiliriz. Devre arasında ben yine de forvet transferinin gerekli olduğu kanaatindeyim. Kaptan yine takımın gol yükünü çekicektir ama alternatifli bir kadronun forvet hattınında aynı ölçüde derinleşmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Ara transferde ligin gidişatına göre önerim Cenk Tosun transferi.

SONUÇ  
Fenerbahçe lig ve kupada mücadelesini sürdüreceği için alternatifi bol bir kadro ile sezon sonunu rahatlıkla şampiyon olarak getirebilir. Sol bek ve forvet haricinde takımın alternatif açısından bir eksikliği yok. Yaşanan bu olumsuz süreç bazı oyuncuları kazanma açısından fırsata dönüşebilir. Sık maç programı ve play-off sitemi de düşünüldüğünde herkesin forma şansı bulacağı uzun bir maraton bizleri bekliyor. Geçen sezondan bu yana aynı hoca yönetiminde kan kaybetsede beraber çalışan bir oyuncu grubu var. Geçen sezonu şampiyon tamamlayan ve galibiyetlere alışık bu takım yeni sezonda da ipi gögüslüyecektir. Yaşanan olaylar hem taraftar hem takımın daha fazla hırslanmasına ve mücadele gücünü arttırarak mutlu sona ulaşmasına neden olucaktır. Yeni sezonda sakatsız ve mutlu bir dönem geçirmek dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder