2 Şubat 2013 Cumartesi

Fenerbahçe'nin Transfer Politikası

Fenerbahçe transfer dönemini hep sorunlu ve sıklıkla son dakika hamleleri ile geçiştirmeye başladığından beri transfer hamleleri belirsiz oldu. Uzun süredir takip edilen, geleceğe dönük büyük bir yatırım olarak kullanabileceğiniz Belhanda olmayınca, ibre bizim eski çoçuklara döndü. Belhanda'nı transferinin belirsizliği ortadayken alternatif isimlere yönenilmemesi daha büyük bir hata idi. Takımın temel sorunu olan hücumda çoğalamamak ve pozisyon üretememek, gol yenilmediği takdirde hücuma maaile gitmemek gibi Fenerbahçe taraftarını sıkıntılara sokan durumların çözümünün bu transferlerle aşılması zor gözüküyor. Emre yeniden takıma döndü. Bedelsiz bir şekilde takımdan giden ya da istenmeyen Emre, devre arası can simidi oldu. Fenerbahçe, üstelik bonservis bedeli ödeyerek kadrosunun rotasyon anlamında en kalabalık noktasına Emre'yi yeniden dahil etti. Emre, Fenerbahçe'de hırs ve enerji sorununu çözebilir ancak skor anlamında katkısı sınırlı olucaktır. Gitmeden önce Baroni ve Aykut Kocaman'la yaşadıkları göz önüne alındığında yapılan üç transfer içerisinde en mantıksızı olarak duruyor. Twitter'dan takip ettiğim Fenerbahçe'li arkadaşlar ise bu konuda büyük umutlara sahipler. Zaman ne göstericek hep beraber görücez. 
Fenerbahçe şampiyonluğu kaybettiğinde, sahada ağlayan kiralık bir sol bek, hafızası kuvvetli olmayanların bile kolay kolay unutamıyacakları bir sahne. Kariyerini sıklıkla kiralık olarak geçirmek zorunda kalmasına rağmen Ziegler, Türkiye ligi için ortalamanın üstünde bir sol bek. Özgür Çek'in kadroda tutulup şans verilmeye devam edilmesi gerektiğini düşünsem de, Zeigler transferi Fenerbahçe'nin kadro içerisinde alternatifi olmayan tek isim olan Hasan Ali Kaldırım'ın yükünü hafifleticek ve bu mevkide bizi Caner Erkin eziyetinden kurtarıcaktır. Her iki sol bekin fiziki kapasitilerinin çok yüksek olduğu ve kadrodaki diğer oyunculara göre sakatlık risklerinin minumun olması Aykut Kocaman'ın elini çok rahatlatıcaktır. 

Aykut Kocaman'ın forvet tercihlerine baktığınızda, hep güçlü ve ayakta kalabilen isimleri tercih ettiğini görüceksiniz. Niang, Sow, Bienvenu, Emenike ve son olarak Webo. Tüm bu isimler rakip defanslar için özellikle bire birde durdurulması ya da fiziken alt edilmesi zor isimler. Bienvenu aynı Özgür Çek gibi daha fazla şans verilerek kadroda tutulabilirdi ancak Fenerbahçe'nin en sıkıntılı anlarında transfer edilen biri olarak gözden düşmesi kolay oldu ve kiralık olarak Zaragoza'nın yolunu tuttu. Webo ligde en beğendiğim forvet oyuncularından biri. İspanya Ligi tecrübesini göz önüne aldığımızda doğru bir hamle. Özellikle kuvveti ile birçok maçta maçın kilidini çözen bir isim olabilir. Belhanda transferi olmadığı için 4-2-3-1 ısrarından 4-4-2'ye geçerek hücumda çoğalmayı ve girilen pozisyonları arttırmayı hedefleyen Aykut Kocaman için Sow'un yanına yazılacak ilk isim olucaktır. Ligi, deplasmanda çıkılıcak sahaları, taraftar ve basının mantelitesini, hakemleri, kısaca Türkiye'de futbola dair herşeyi bildiği için uyum sorunu sıfıra yakın. 


Fenerbahçe transfer dönemini istediği gibi bitiremedi, öncelikle bunu kabul etmeliyiz. Hedefler olmayınca, riski az hedeflere yönenildi. Emre ve Ziegler hem takımı hem hocayı tanıyan, stadı, taraftarı bilen uyum sorunu olmuyacak isimler. Webo'da, Fenerbahçe'yi bilmesede ligde her takımı ve defansı bilen aynı şekilde uyum sorunu olmayacak bir isim. Fenerbahçe kısa vadeli bir çözümü, yarınki maçta hemen ilk 11 başlatabileceği isimleri seçti. Transfer başlangıcı ve bütünüyle ara transfer dönemini hatalı görsemde, bu hatanın ardından yapılacak en risksiz tercihlerinde bu olduğunu söylemeliyim. İlk yarı sona erdiğinde bir sol bek, bir forvet, bir hücuma dönük orta saha transferi gerekli demiştim, hatta bu hamleleri lig içerisinde Webo, Batalla ve Gökhan Süzen olarak seçmenin mantıklı olacağını, bu oyuncuların kısa sürede uyum sürecini atlatıcaklarını söylemiştim. Batalla yerine Belhanda kimsenin itiraz edemeyeceği bir isimdi ancak transfer olmayınca taraftar büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Rakibin iki önemli ismi kadroya kattığını düşündüğümüzde bu hayal kırıklığı daha da büyük oldu. Yine de Fenerbahçe yapılan transfelerin uyum sorunu yaşamayacağı düşünüldüğünde, Galatasaray'a nazaran transferden daha çabuk verim alıcaktır. Uzun vadade lig sonu kimin hamleleri daha mantıklı ya da işe yarar onu da görecegiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder